Peterson T 1

Compleet afgebouwde opslagtank

ROTTERDAM, 13 mei 2019 – Een buitengewoon transport in de Waalhaven van Rotterdam. Een compleet afgebouwde opslagtank met een inhoud van 4.050 m³ wordt vanaf de kade van SJR Tank Construction over het water richting Aberdeen vervoerd.

Deze shop-fabricated opslagtank is bestemd voor de opslag van scheepsdiesel bij Peterson Ltd. in Aberdeen. Dit bedrijf levert wereldwijd toonaangevende logistieke oplossingen op energie-gerelateerde vraagstukken en is specialist in opslag, transport en distributie van brandstof voor de maritieme sector. De opslagtank met een diameter van 18 meter en een hoogte van 16 meter is gebouwd in de geconditioneerde productieloods van SJR Tank Construction op het RDM-terrein in Rotterdam. Hier werd de tank volledig geproduceerd en afgebouwd. Vanaf het walsen en contour snijden tot het aanbrengen van de coating en alle noodzakelijke appendages. Ook het constructiewerk van de spiraaltrappen en de dakreling werden op deze locatie uitgevoerd. Om ongewenst bezoek van vogels te voorkomen, werd het dak van de tank tot slot voorzien van een vogelwerende constructie.

Na de bouw is de tank vanaf de kade van SJR overgedragen aan HEBO Maritiemservice. Zij verzorgen wereldwijd de meest complexe transporten over zee en binnenwateren. Ook voor dit project heeft Hebo het transport van begin tot eind verzorgd. Voorafgaand werden de transportmogelijkheden geïnventariseerd en alle potentiële scenario’s doorgenomen. In de ochtend van 13 mei 2019 vertrok de drijvende bok HEBO-Lift 9 vanaf de kade van SJR Tank Construction aan de Gieterijweg in Rotterdam naar Franklin Offshore Europe aan de Scheepsbouwweg in Rotterdam. Daar werd de tank aan boord geladen van de Eemslift Nelli. In verband met de grootte van de tank was hieraan voorafgaand een test hijs gedaan. Nadat de tank aan boord was vastgezet, zette het gevaarte koers naar Schotland. Dit transport leverde een spectaculair beeld op en geïnteresseerden konden vanaf de waterkant dit bijzondere vervoer voorbij zien komen.

Na 28 uur varen op een kalme Noordzee meerde de Eemslift op woensdag 15 mei rond de klok van 09:00 uur aan bij Peterson in Aberdeen. De opslagtank werd per trailers naar de tankput gereden om vervolgens met een mobiele kraan in één vlucht veilig en tot op de centimeter nauwkeurig op de gewenste plek op de fundatie te worden geplaatst. Voor de mannen van SJR Group een routineklusje, terwijl het voor de opdrachtgever een volledig nieuwe ervaring was dat een compleet afgebouwde tank werd aangeleverd en nog dezelfde dag op de fundatie werd geplaatst. Ook was Peterson zeer te spreken over de superieure kwaliteit en korte doorlooptijd.

De opslagtank is in Rotterdam gebouwd, veilig vervoerd en geïnstalleerd in Schotland: We love it when a plan comes together!